Педесет научника са Универзитета у Београду међу два одсто најутицајнијих на свету

На основу комбинованих библиометријских индикатора, заснованих на ауторским профилима базе Scopus, Стенфорд универзитет, САД, објавио је ранг листе 2% најутицајнијих научника на свету у научним под-областима, за ову годину.

Више од 80 научника из Србије нашло се на овој листи. Од тог броја, преко 60% научника, односно укупно њих 50, је са Универзитета у Београду.

Најбоље пласирани научници који тренутно раде на Универзитету у Београду су: проф. др Драган Памучар, Факултет организационих наука, др Мирослав Драмићанин, Институт за нуклеарне науке Винча, и проф. др Гордана Ћирић Марјановић, Факултет за физичку хемију.

Међу најутицајнијим научницима је и више професора и истраживача са Универзитета у Београду који су пензионисани (др Петар Сеферовић), тренутно запослени у другим српским или иностраним установама (др Милан Јанић, др Душан Теодоровић) или су нажалост преминули, али су њихови радови и даље међу најчешће цитиранима (др Завиша Јањић).

Стенфордова листа најбољих 2% научника је рангирање које идентификује научнике који су најбоље цитирани у својим областима. Заснована је на анализи утицаја цитата у више научних области и подобласти користећи податке из Scopus неутралне база сажетака и цитата, коју воде независни стручњаци и признати лидери у својим областима. Индексирање у овој бази је показатељ квалитета часописа и утицаја на глобалну академску заједницу, које може да побољша видљивост и кредибилитет истраживања и подстакне академско напредовање. Конкуренција је оштра, а први корак у њеном превазилажењу је спровођење висококвалитетног истраживања, које мора да буде оригинално, значајно и ригорозно.

Универзитет у Београду честита својим професорима и истраживачима који су остварили ове изузетне резултате.  Листа је, са свим детаљима, доступна на линку https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/7

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав