Конститутивна седница Сената Универзитета у Београду

Прва конститутивна седница Сената Универзитета у Београду у новом сазиву, одржана је у среду 16. октобра 2024. године, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду. Председник Сената ректор проф. др Владан Ђокић поздравио је нове чланове највишег стручниог органа Универзитета које, пре свега, одлучује о питањима наставне, научне и стручне делатности. Сенат има укупно 62 члана, а на почетку овог мандата, међу новима је и 12 новоизабраних декана факултета у саставу Универзитета и два проректора.
Након конституисања, Сенат Универзитета у Београду усвојио је предлог одлуке о допуни Статута Универзитета и донео одлуку о разрешењу и именовању чланова универзитетске комисије за упис. Донета је одлука о оснивању новог саветодавног тела, односно одбора за вештачку интелигенцију, које ће установити смер нових тенденција и употребе вештачке интелигенције у настави, уз мултидисциплинарни приступ. Усвојен је и календар одржавања седница Сената за школску 2024/2025. годину, према којем ће седнице бити оджаване једном месечно.
У изјави медијима након седнице, ректор Ђокић је истакао да и у овом сазиву приоритет остаје финансирање односно материјални положај Универзитета, са напоменом да очекује интензивирање активности у оквиру радне групе. Он је подсетио да је једини помак до сада покривање појединих сталних трошкова чланица универзитета у првој половини ове године, са очекивањем да се то понови још једном у току ове школске године и да држава тако испуни обећано. ”Инсистирамо да се цена рада, која је у високом образовању нижа него у основном и средњем, изједначи, а то заправо и јесте један од показатеља колико држава мари за високо образовање”, истакао је ректор Ђокић уз оцену да није нормално да редовни професор универзитета има плату у висини просечне зараде у Србији и да је неразумна ситуација да се рад у високом образовању вреднује мање него у основном и средњем.

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав